Proemio betekent Proloog in oud middeleeuws Spaans en staat voor kick-off of eerste pagina. In 2001 richtte Marcelo Bocardo, wijnmaker van de derde generatie en afstammeling van een traditionele Italiaanse immigrantenfamilie, Proemio op. Dit met het doel om wijnen van hoge kwaliteit te produceren die de passie van zijn voorouders reflecteren en een erfenis voor de komende generaties kunnen zijn.
Marcelo kan men omschrijven als een 'new wave'-wijnmaker, vermijden van intensief gebruik en overmatige extractie van hout, staan dan ook niet in zijn woordenboek. Concentreren op de expressie van het terroir is dan weer een topprioriteit.
De wijnen van proemio zijn duurzaam en sinds 2017 zijn ze tevens BIO gecertificeerd.
De wijngaarden zijn gelegen in Russel-Maipú in de provincie Mendoza op +/- 800 meter hoogte. De ondergrond is kalkrijk en alluviaal.
Deze blend van 50% Syrah en 50% Grenache worden manueel geplukt en fermenteren samen in betonnen tanks met inheemse gisten.
Daarna rijpen ze gedurende 12 maanden in Franse eiken vaten.
De wijn wordt niet gefilterd, dit voor het behoud van nog meer aroma's, waardoor er zich depot kan vormen. Decanteren kan een aanrader zijn.
Rood complex
Kalk, Klei
Grenache Noir, Syrah
Argentinië
Mendoza
2019
Oude vaten
12 maanden
Assemblage
Intens kersenrood-granaatrood.
Aromatische neus met zwart fruit, frisse, groene kruiden en aardse toetsen. Daarnaast ook anijs, drop, vanille, koffie en hout.
Sappige, maar volle wijn met aanwezige tannines, maar deze storen niet. Evenwichtig en kruidig in de mond met een lange afdronk.
Top om te combineren met stoofpotjes van wild of lam, maar ook met rund, varken, ...
Kruidige gerechten met vlees zullen zich graag laten vergezellen van deze topper.